הפסיכולוג, אברהם מאסלו, הוגה "פירמידת הצרכים", אשר ממקמת את הצרכים האנושיים החל מהבסיס הרחב, עד לצרכים העליונים בפסגת צורת הקיום האנושי, קבע כי בסיס הפירמידה מורכב מצרכיו הפיסיולוגיים של האדם כגון: מזון, שתייה, שינה ומין. לא בכדי נכלל המזון ברשימה זו; המזון שאותו אנו צורכים מורכב מאבות המזון, שהם הכרחיים לכל תהליכי החיים המתרחשים בגופנו. אי לכך, אבות המזון הכרחיים לקיומנו הבסיסי.
תפקידי אבות המזון
אבות המזון נחלקים לחמישה: פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים; לכל אחד מהם הרכב משלו, והם ממלאים תפקידים שונים, אך כולם ביחד חיוניים לתפקודו התקין של גופנו.
הפחמימות (Carbohydrates) – משמשות בעיקר להפקת אנרגיה, אך בנוסף הן משמשות לבניית מבנים שונים ברקמות הגוף. הפחמימות מכילות אטומים של פחמן, חמצן ומימן, המרכיבים מולקולה הנקראת "חד סוכר", כמו למשל גלוקוז. מספר חד סוכרים, המחוברים ביניהם, יוצרים מולקולה הנקראת "רב סוכר". קיימת אבחנה בין פחמימות פשוטות לבין פחמימות מורכבות. הפחמימות הפשוטות הן החד סוכרים והדו סוכרים, שטעמם מתוק (גלוקוז, סוכרוז). לעומת זאת, הפחמימות המורכבות הן הרב סוכרים, כדוגמת העמילן. הפחמימות הפשוטות נמצאו קשורות להשמנה, לעששת, לסוכרת וליתר לחץ דם; הן נספגות מהר יותר ומעלות במהירות את רמת הסוכר בדם, אך באותה מידה זמן קצר לאחר צריכתן, חלה ירידה ברמת הסוכר הגורמת לתחושת רעב. לעומתן, הפחמימות המורכבות הן בעלות חשיבות תזונתית גדולה יותר, מאחר שהן מתפרקות לאט יותר, וכתוצאה מכך – מעניקות תחושת שובע למשך זמן ארוך יותר. פחמימות פשוטות מצויות בפירות, דבש, ממתקים וכד', ופחמימות מורכבות מצויות בלחם, ספגטי, פתיתים, בורגול, קינואה, כוסמת, תירס וכד'.
חלבונים (Proteins)– משמשים בעיקר לבניית רקמות הגוף. החלבון בנוי מיחידות בסיסיות, הנקראות חומצות אמינו המכילות אטומי חנקן בנוסף למולקולות הפחמן, החמצן והמימן. בסך הכל ישנן 22 חומצות אמינו. החלבון הוא למעשה שרשרת של חומצות אמיניות. ישנם חלבונים קטנים המורכבים מכמה עשרות חומצות אמיניות וישנם חלבוני ענק, המורכבים מאלפי חומצות אמיניות. בנוסף על כך, החלבונים משמשים גם כאנזימים (מולקולת חלבון המזרזת פעולה ספציפית בגוף. לדוגמא: אנזימי עיכול אשר תפקידם לפרק את המזון). חלבונים מצויים במוצרי בשר, חלב, דגים, ביצים וסויה.
שומנים (Fats)– משמשים לרוב להפקת האנרגיה הדרושה לפעילות הגוף. בנוסף הם משמשים כמאגר אנרגיה והינם הכרחיים לספיגת ויטמינים מסיסי שומן. בדומה לפחמימות גם השומנים מורכבים מפחמן, חמצן ומימן, אך האטומים במולקולת השומן מסודרים בצורה שונה מזו שבסוכרים, ולכן הם נבדלים בתכונותיהם. האנרגיה בגוף נאגרת על ידי מולקולת שומן הנקראת טריגליצרידים, אשר מורכבת מ-3 חומצות שומן (Fatty Acids) ומחומר הקרוי גליצרול. קיימת אבחנה בין חומצות שומן רוויות (אשר קיימות במוצרי חלב, במוצרי בשר, בביצים וכו'),המצויות לרוב במצב צבירה מוצק, לבין חומצות שומן בלתי רוויות (הנחלקות לרב-בלתי רוויות וחד-בלתי רוויות) שמקורן בצומח, ומצויות לרוב במצב צבירה נוזלי כגון שמן זית, שמן קנולה ושמן אבוקדו. לקריאה נוספת
ויטמינים (Vitamins)– חומרים אורגניים הדרושים לנו בכמויות מזעריות, אשר הגוף אינו מסוגל לייצרם בעצמו. הויטמינים מאפשרים ביצוע של תהליכים שונים בגוף, כגון: הפקת אנרגיה, ייצור הורמונים ונוירוטרנסמיטורים, חילוף ווויסות חומרים והבטחת פעילות תקינה של רבות מהמערכות הפנימיות של הגוף שלנו. הויטמינים מצויים הן במוצרים מן החי והן במוצרים מן הצומח.
מינרלים (Minerals)– המינרלים מהווים 4.5% ממשקל גופנו. המינרלים העיקריים בגוף הם: סידן, זרחן, נתרן, אשלגן, כלור, מגנזיום, ברזל ועוד. המינרלים קשורים למאזן הנוזלים בגוף, לתהליכי בניית העצמות, השיער והשיניים, ולייצורן של כדוריות הדם האדומות וכד'.
אבות המזון בתפריט היומי
אורח חיים בריא כולל בתוכו שמירה על תזונה נכונה.
תזונה נכונה משמעותה צריכה יומיומית של כל אבות המזון, אשר תבטיח גיוון ותמנע חסרים תזונתיים. חשוב לזכור שתפריט אידיאלי- פירושו הקפדה על מינון נכון של אבות המזון בתפריט היומי: רוב של פחמימות (מורכבות), חלק קטן יותר של חלבונים, ומיעוט שומנים (תוך מתן העדפה לשומנים בלתי רוויים).