ישנם מושגים רבים הקשורים למושג פחמימות כגון: פחמימה פשוטה, פחמימות מורכבות, סוכרים, אינדקס גליקמי, השמנה, הרזייה, רמות סוכר גבוהות (היפרגליקמיה), רמות סוכר נמוכות (היפוגליקמיה), דיאטה דלת פחמימות, חד סוכרים, דו סוכרים ועוד. ככל שיש יותר ידע כך הבלבול גדל ועל כן אנסה לעשות סדר בעולם הפחמימות. לעתים ושלא בצדק, מכונות הפחמימות בדיאטות מסוימות כ"אויב שלנו"- האם נכון הדבר? אז בוא נעשה קצת סדר:
מהן הפחמימות?
ראשית, פירוש המילה פחמימה הוא סוכר, כלומר המילה סוכר היא מילה נרדפת למילה פחמימה. לכן כל פעם שאתם רואים שמופיעה פחמימה בתווית המזון, הכוונה היא לכמות הסוכר שיש במוצר. לדוגמא אם ביוגורט יש 10 גרם פחמימה אזי ביוגורט יש 10 גרם סוכר אשר שווה ערך ל-2 כפיות סוכר. אם תרצו תוכלו ללמוד על כמות הפחמימה במזון. תפקיד הפחמימה, המורכבת ממולקולות של פחמן ומים, לספק דלק לגופינו. ללא סוכר הגוף לא יכול להתקיים ובייחוד המוח. גם אם אנחנו אוכלים משאר אבות המזון כגון שומן או חלבון, הגוף החכם שלנו יודע להשתמש גם כפחמימה כשהוא צריך. קיימים 3 סוגי פחמימות עיקריים:
סוגי הפחמימות
פחמימה פשוטה = סוכר פשוט. לדוגמא: הסוכר המצוי בסוכר לבן וחום, בדבש, בפירות, בממתקים וכד'. בקבוצה זו נכללים חד הסוכרים כגון: גלוקוז, גלקטוז ופרוקטוז- הסוכר המצוי בפירות, ודו סוכרים כגון: סוכרוז ולקטוז- סוכר החלב. סוג זה של פחמימה גורם לעלייה מהירה של רמות הסוכר בדם ולאחר מכן לירידה חדה וכתוצאה מכך גם לשובע קצר טווח של 20 דק' לערך. בעקבות עליית הסוכר המהירה בזרם הדם הגוף מפריש אינסולין מהלבלב בכמות גדולה על מנת להכניס את כל הסוכר לתאים ולאזן את רמות הסוכר בדם. חלק מהאינסולין שהופרש בכמות גדולה נשאר בזרם הדם ומשמש כהורמון רעב, לכן כאשר אוכלים עוגייה או פרי ברוב המקרים יש רצון לעוד.
פחמימה מורכבת- הינה פחמימה שמורכבת מהרבה פחמימות פשוטות. דוגמאות לפחמימות מורכבות הן לחם, אורז, תפוחי אדמה, ספגטי וכד'. פחמימות אלו מורכבות מעמילניים הבנויים משרשראות של סוכרים פשוטים ייחודן בכך שהם מתפרקות לאט יותר ושחרורן לזרם הדם איטי יותר לעומת הפחמימות הפשוטות. בכך מתאפשרת ספיגה איטית של רמות הסוכר בדם וכתוצאה מכך שובע ממושך יותר.
פחמימה מורכבת מלאה בעלת סיבים תזונתיים- גם כאן מדובר בפחמימה המורכבת משרשראות של חד סוכרים בתוספת סיבים תזונתיים המורכבים מפחמימות שאינן מתעכלות, כגון תאית (צלולוז) שלגופינו אין את היכולת לפרקה. דוגמאות לפחמימות מורכבות בעלות סיבים תזונתיים הם אורז מלא, לחם מחיטה מלאה, כוסמת, שיבולת שועל, קטניות כגון: עדשים, שעועית לבנה או אדומה, מש, פול וכד'. הפחמימה המלאה עשירה בסיבים תזונתיים המכילים ויטמינים ומינרלים וגורמים לספיחה של מים בדומה לספוג, תכונה המאפשרת שובע ממושך יותר כתוצאה מספיגה איטית ביותר של הסוכר בדם לעומת הפחמימה הפשוטה והפחמימה המורכבת.
מושג חשוב נוסף בתחום הפחמימות נקרא אינדקס גליקמי. מחקרים גילו כי לכל פחמימה השפעה שונה על קצב עליית הסוכר בדם וככל שקצב עליית רמות הסוכר מהיר יותר כך האינדקס הגליקמי גבוה יותר. ככל שרמות הסוכר עולות בצורה מהירה יותר כך השובע מאותה פחמימה קצר מועד. לדוגמא: לסוכר לבן אשר מעלה את רמות הסוכר בדם בקצב מהיר ומביא לשובע קצר טווח אינדקס גליקמי גבוה ואילו לעומתו לשעועית אשר מעלה את רמות הסוכר בדם בקצב איטי ומביאה לשובע ארוך טווח אינדקס הגליקמי נמוך. חשוב לזכור כי קיימת שונות גנטית הקיימת בין אדם לאדם המשפיעה על התגובה לאכילת הפחמימה.
ניתן גם להתייעץ עם דיאטנית קלינית לגבי בניית תפריט מאוזן הכולל פחמימות.
צפו בכמות הפחמימות במזונות: סרטון מפתיע!