נכתב ע"י: אלונה מץ, דיאטנית קלינית

עריכה מקצועית: שרון אלסטר, דיאטנית קלינית

בתקופת ההריון התזונה הנבונה והבריאה מקבלת רובד חשיבות נוסף. כללים רבים ונוקשים מפורסמים בקופות החולים, באינטרנט ואפילו רופא הנשים שלך יחליף איתך מילה או שתיים על כך- מה מומלץ, מה לא מומלץ, ממה להימנע לחלוטין, ממה להיזהר, איזה תוספים יש לקחת וכדומה. הכל כדי שהעובר שלך יתפתח בצורה התקינה ביותר. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות חושפים כי השפעת התזונה על העובר היא לא רק במניעת מומים, אלא גם בהפחתת סיכון היילוד ללקות בעתיד במחלות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. נושא זה מכונה "תכנות עוברי".

תכנות עוברי – Fetal programming

לסביבה בה העובר מתפתח השפעה קריטית על בריאותו לטווח הרחוק. צריכת מזונות מסוימים, תת תזונה של האם, השמנת יתר או צריכה עודפת של מזון אצל האם במהלך ההיריון, עשויים להוות גורם מרכזי בהתפתחות השמנה, מחלות מטבוליות ואפילו סוגי סרטן מסוימים בהמשך חייו הבוגרים של התינוק.
רעיון זה נולד בשנות ה-80 של המאה שעברה, על ידי ד"ר דיוויד ברקר מאוניברסיטת סאות'המפטון באנגליה. ברקר חקר את הקשר בין משקל לידה נמוך לבין המחלות לעיל שהתפתחו ביילוד עשרות שנים לאחר הלידה. ממחקרו עלה כי השפעות המגיעות לגוף האישה ההרה ממקור חיצוני כמו תזונה, עישון ואלכוהול וכמו כן תהליכים הנוצרים בגוף האישה ההרה עצמה כמו הפרשת הורמונים וסטרס, הם הגורמים למחלות כרוניות אלה. תגלית זו נקראת "תכנות עוברי" וכיום הוא ענף אחד מתחום נרחב ועשיר הנקרא אפיגנטיקה.

אפיגנטיקה – 'on top' of genetics

המושג אפיגנטיקה נגזר מצירוף שתי מילים- המילה היוונית אפי שפירושה "בנוסף" והמילה גנטיקה. משמע, בנוסף לגנים איתם האדם נולד, ישנו גורם נוסף המביא את אותם גנים לידי ביטוי או משתיק אותם. השינוי האפיגנטי הוא אינו שינוי ברצף ה-DNA המקורי אלא שינוי באופן הקריאה של אותו הרצף והוא מושפע מהסביבה. חלק מהשינויים האפיגנטיים מורשים וקבועים וחלקם דינמיים ויכולים להשתנות בהתאם לסביבת האדם. לענייננו, על מנת להתפתח באופן אופטימלי, העובר דורש מים, חומצות אמינו, חומצות שומן, פחמימות, ויטמינים ומינרלים. מחסור או עודף בכל אחד מהם יוביל לשינויים אפיגנטיים בעובר, לפיהם יתרחש התכנות העוברי. את התוצאות של אותם שינויים לא נראה בהכרח עם לידתו של התינוק, אלא הם יכולים להופיע בשלבים מאוחרים יותר, בבגרותו.

תכנות עוברי – תזונה דלה של האם

מצב של תת תזונה אצל האם, אשר עשוי להתרחש בעקבות בחילות והקאות קשות (היפראמסיס גרבידרום), הריונות צמודים (אי התאוששות מספקת של הגוף), היריון מרובה עוברים (בו האם מתקשה לעמוד בדרישות התזונתיות) או דיאטה מוגבלת ודלה של האם, מובילים לתהליכים אפיגנטיים שונים בעובר. תת התזונה של האם מאותת לעובר שהסביבה החוץ רחמית היא סביבה בה קיים מחסור במזון, לכן הוא מפתח מנגנונים הסתגלותיים המותאמים להתמודדות עם סביבה כזו לאחר הלידה. הדבר יוצר תכנות עוברי לקוי, העובר מתכונן לעולם בו הוא צריך להיות מסוגל לאגור ולשמר אנרגיה כיוון שקיים מחסור כלשהו. אולם, הסביבה האמתית אליה הוא נולד היא סביבה של שפע. בסופו של דבר, ההשפעה תהיה בכך שבעתיד אותו תינוק יגדל ויהיה למבוגר בעל רגישות גבוהה יותר לגורמי סיכון להשמנת יתר, מחלות לב, סוכרת ואף סוגי סרטן מסוימים.

תכנות עוברי – תזונה עתירת אנרגיה של האם

גם תינוקות לאימהות שסבלו מהשמנת יתר או צרכו תזונה עתירת אנרגיה במהלך ההיריון הראו בבגרותם נטייה גבוהה יותר ליצירת תאי שומן וצבירת שומן, יתר לחץ דם, סוכרת סוג 2 ומחלות לב.

קול מהעבר

השינויים האפיגנטיים שמתרחשים במהלך התכנות העוברי עשויים להיות מועברים בתורשה לדורות הבאים. ממחקרים שנעשו נראה כי אנחנו מושפעים לא רק מהסביבה שחווינו ברחם אמנו אלא קיימת השפעה של דורות אחורה. כלומר, התזונה שסבתא שלנו צרכה תשפיע גם על הילדים שלנו. עיקר העדויות לכך מגיעות מניסויים בבע"ח- לדוגמא, בניסוי שבוצע בגורי עכברים אשר חוו טראומה וחלו אצלם שינויים התנהגותיים, נראו גם שינויים אפיגנטיים בגנים הרלוונטיים. אותם שינויים (התנהגותיים וגנטיים) נצפו בצאצאים של אותם עכברים ואף שני דורות קדימה, למרות שגודלו בנפרד מהוריהם. בבני אדם אפשר למצוא הוכחות לכך במחקר שנעשה בעקבות תקופת הרעב ההולנדי. במסגרת סקר שבוצע, מצאו כי מבוגרים אשר נולדו לנשים שחוו את חורף הרעב, סבלו מעודף משקל ויתר לחץ דם בשכיחות גבוהה מאלה שלא. השינויים האפיגנטיים שנגרמו השפיעו ועברו גם לדורות הבאים.

"את אוכלת בשביל שניים"

למרות העדויות הרבות שהולכות ומצטברות, עדיין יש צורך במחקר רב בכדי לפענח את המנגנונים וההשפעה הסביבתית על האפיגנטיקה. בינתיים, אפשר להסיק את המסקנה הברורה, שמירה על אורח חיים בריא ומאוזן חשובה לאורך כל חיינו, אך היא חשובה פי כמה במהלך אותם 9 חודשי הריון. תזונת האם חשובה ביותר להתפתחות תקינה של העובר, וזו הזדמנות נהדרת עבורך לספק לעובר שלך את הדרוש לו לחיים בריאים וארוכים. האמרה "את אוכלת בשביל שניים" נכונה בהחלט, אך כעת מקבלת מובן שונה לחלוטין.
לבניית תפריט המותאם עבורך לתקופת ההריון, ניתן לפנות לדיאטנית קלינית מוסמכת.