הליקובקטר פילורי הינו חיידק העלול להימצא במערכת העיכול, הימצאות החיידק גורמת לתאי הקיבה להפריש חומצה בכמות עודפת העלולה לגרום לכיבים (אולקוס) במערכת העיכול, בעיקר בקיבה, בוושט ובמעי ואף במקרים חריגים להיווצרות תאים סרטניים בקיבה ובמערכת הלימפה. חיידק ההליקובקטר פילורי מצוי בלמעלה ממחצית מאוכלוסיית העולם, אך רק לאחוזים בודדים מהאנשים הלוקים בחיידק מופיעים תסמינים.

מי נמצא בסיכון להימצאות החיידק הליקובקטר פילורי?

אנשים המשתמשים שימוש ממושך בתרופות המפחיתות הפרשת חומציות מתאי האפיטל בקיבה כגון אומפרדקס ולוסק, אנשים בעלי אנמיה הנגרמת מחוסר ברזל או בעלי רמות ויטמין B12 נמוכות, ואנשים בעלי היסטוריה של סרטן קיבה במשפחה. כמו כן בני משפחה לאדם הנושא את החיידק נמצאים בסיכון שכן הליקובקטר פילורי יכול לעבור ככל הנראה מהצואה לפה ומפה לפה עקב תנאי היגיינה ירודים ועוד.

מהם התסמינים שנגרמים ע"י הליקובקטר פילורי?

התסמינים העיקריים שעלולים להופיע כתוצאה מהימצאות של הליקובקטר פילורי הינם: נפיחות, גזים, צרבות, כאב לחץ בחלק העליון של הבטן דמוי כאב שמאפיין התקף לב ועוד.

איך מאבחנים הליקובקטר פילורי

בהתחלה עורכים בד"כ בדיקת דם להימצאות הליקובקטר פילורי, אם בדיקת הדם חיובית להימצאות הליקובקטר עורכים גם בדיקת נשיפה (ניתן גם לדלג על שלב בדיקת הדם בהימצאות תסמינים). בבדיקה נותנים לשתות כוס מיץ עם כדור מומס של ויטמין C ולפי תבחין הנשיפה בודקים את רמת דו תחמוצת הפחמן המיוצרת ע"י חיידק ההליקובקטר פילורי. בדיקה זו היא הפשוטה והנפוצה ביותר אך ניתן לעשות גם בדיקת צואה ובדיקת אנדוסקופיה.

טיפול בחיידק ההליקובקטר פילורי

הטיפול המקובל בחיידק ההליקובקטר פילורי הינו "טיפול משולש" הכולל שני סוגי אנטיביוטיקה ותרופה המפחיתה את חומציות הקיבה כגון: אומפרדקס, גסטרו או לוסק. חשוב לציין כי טיפול זה במרבית המקרים בעל תופעות גסטרואינטסטינליות קשות כגון: גזים, נפיחות, שילשולים וכד'. התאמה של תזונה מותאמת אישית על ידי דיאטנית קלינית יכולה להקל משמעותית על הסימפטומים של החיידק. לטיפול מהיר ומותאם אישית בסימפטומים של הליקובקטר לחץ כאן

המלצות תזונתיות קליניות להקלה בתסמיני הליקובקטר פילורי ובטיפולו:

  1. מומלץ להפחית אכילת מאכלים הגורמים להגברת חומציות בקיבה כגון עגבניות, פירות הדר, גמבות, קיווי וכו'. מדובר בעיקר בפירות ובירקות העשירים בויטמין C.
  2. להימנע משתיית קפאין, אלכוהול ומנטה.
  3. מומלץ לאכול ארוחת קטנות כל שעתיים-שלוש ולהימנע מלאכול נפח גדול בארוחה.
  4. רצוי להפריד בין אכילה לבין שתייה- להמתין לפחות חצי שעה לפני ואחרי האוכל עם השתייה מכיוון ששילוב של השניים מגדיל את נפח הקיבה, מצב העלול להוביל למעבר חומצה מהקיבה לוושט.
  5. להשתדל לאכול מאכלים המכילים עד 5% שומן: גבינות, בשרים כגון סינטה או פילה כמובן ללא השומן הנגלה לעין, עוף ללא עור ושומן, הודו מנוקה משומן וכד' מכיוון שאכילת מאכלים בעלי אחוזי שומן גבוהים גורמת להאטה בפעילות העיכול והגדלת כמות החומצה המופרשת מהקיבה.
  6. לנסות להימנע ממזונות המכילים ניטריטים כגון: נקניקים ונקניקיות.
  7. כדאי להימנע מאכילה בשכיבה ולהמתין לפחות שעתיים אחרי האוכל לפני השינה מכיוון שעלול להיווצר מצב של עליית חומצה מהקיבה לוושט, מה שעלול להגביר את תופעות הלוואי של הליקובקטר.
  8. שימוש בפרוביוטיקה בעיקר בחיידק מסוג .Lactobacillus spp יכול להקל משמעותית על תופעות הלוואי הן של הליקובקטר פילורי והן של הטיפול בחיידק ממערכת העיכול, זאת מכיוון שהטיפול האינטנסיבי באנטיביוטיקה משמיד גם חיידקים טובים בדרך לחיסול חיידקי הליקובקטר פילורי. בזכות הפרוביוטיקה אוכלוסיית החיידקים הידידותיים למערכת העיכול תגדל ובכך יגדלו הסיכויים להפחתה משמעותית בתופעות הלוואי הן של החיידק הליקובקטר והן של הטיפול האינטנסיבי בהשמדתו.

חשוב לציין שההמלצות הנ"ל הינם כלליות ביותר ויש להתאים תזונה באופן אינדוידואלי לכל אדם בהתאם לאורח חייו, העדפותיו ובדיקות הדם שלו. לטיפול מהיר ומותאם אישית בסימפטומים של הליקובקטר לחץ כאן