במזל טוב נולד העולל הקטן וההיסטריה מתחילה בעיקר סביב נושא האוכל. נראה שבסביבה כולם מומחים וכולם גידלו ילדים ויודעים מה הכי טוב בשביל הילד שלך. במיוחד בשבילכם אימהות ואבות חדשים כתבתי את המאמר בנושא תזונת תינוקות.
החל מהיום הראשון לתזונת התינוק- הנקה.
קחו בחשבון שב-24 שעות הראשונות לאחר הלידה התינוק עדיין משתמש במאגרים שקיבל מאימו ואינו זקוק לאוכל. חשוב לחשוף אותו לשד האם ולעודד את רפלקס המציצה. החלב הראשוני של האם הידוע בשמו קולסטרום מכיל כל טוב החל מנוגדנים וכלה ברכיבי מזון איכותיים ביותר עבור התינוק. אימהות רבות חוות קשיים בימים הראשונים של ההנקה ועל פי רוב זוהי אינה הבחירה הפשוטה, אך לפי המידע הקיים זוהי הבחירה הבריאה ביותר לאם ולתינוקה. חשוב לא לוותר כבר בהתחלה ולנסות להניק ככל הניתן. אם בכל זאת נתקלים בקשיים, אפשר להיעזר בתמ"ל (תרכובת מזון לתינוק) על מנת להוריד את הלחץ של "התינוק לא אכל כלום". לאחר שההנקה מצליחה חשוב לסמוך על הקשר שבין האם לתינוק. תזונת התינוק היא על פי דרישתו וכאשר הוא מרגיש רעב הוא אוכל וכאשר אינו מעוניין יותר זה הזמן לגרפס.
במידה ולא התאפשר לכן להניק מכל סיבה שהיא, ישנה אפשרות להשתמש בתמ"ל. לפי ההמלצות האחרונות של משרד הבריאות עבור תזונת תינוקות, לאחר 4 חודשים של הנקה בלעדית או תמ"ל כדאי להתחיל לשלב טעימות. הכוונה היא למקסימום 2 כפיות ביום על מנת לחשוף את התינוק לטעמים חדשים ולמגוון נוסף. חשוב שהתינוק יראה סימני מוכנות לטעימות כגון: ראש יציב, יכולת לשבת ללא תמיכה, סימני סקרנות ורצון לאכילה עם קירוב המזון לפיו, העברת מזון בפה מצד לצד וקירוב של ידו או חפצים לפיו. יש לקחת בחשבון שרוב התינוקות יהיו מוכנים לטעימות מזון סמוך לגיל 6 חודשים.
עם איזה טעימות כדאי להתחיל?
ניתן לחשוף את התינוק למגוון המזונות הנאכלים במשפחה במרקם טחון ללא גבישים (מחית). כדאי לתת את הטעימות בין הארוחות ולא כארוחה בפני עצמה כאשר התינוק רגוע, ערני ולא רעב. כמו כן, רצוי לחשוף את התינוק למוצרים המכילים קמח חיטה עד גיל 7 חודשים, כמובן בשילוב עם הנקה על מנת להקטין את הסיכוי לאלרגיה לחלבון הגלוטן. אפשר להגיש את הטעימה בעזרת אצבע של האם או האב או בכפית של תינוקות.
התזונה המומלצת לתינוקות מגיל 6 חודשים:
מדובר על תזונה משלימה להנקה או לתמ"ל. מאוד חשוב לשלב מזונות עשירים בברזל כגון: קציצות הודו נקבה אדום, בשר בקר, דגים, קטניות ודייסות המועשרות בברזל. כמו כן חשוב לשלב ירקות ופירות צבעוניים, בייחוד כאלו העשירים בויטמין C. כמו כן, ניתן לשלב מוצרי חלב ניגר כגון: גבינות, לבן, יוגורט, רוויון וכד' לאחר גיל 9 חודשים. בנוסף, באופן הדרגתי כדאי לשים לב שמרקם המזון הולך ונהיה פחות דייסתי ויותר גבישי, כמובן בהתאם ליכולת הלעיסה והבליעה של התינוק. לקראת גיל שנה חשוב ששתיים עד שלוש מהארוחות ביום יהיו מתפריט המשפחה בנוסף להנקה או התמ"ל.
מה ניתן להוסיף לתזונת התינוק אחרי גיל שנה?
בשלב זה ניתן להוסיף חלב ניגר מפוסטר 3% ודבש.
תוספי תזונה מומלצים לתינוק בשנה הראשונה:
ויטמין D- החל מהימים הראשונים מומלץ להוסיף לתזונת התינוק טיפות של ויטמין D במינון של 400 יחידות בנלאומיות.
ברזל- על מנת למנוע אנמיה השכיחה במדינת ישראל מומלץ להתחיל במתן ברזל בגיל 4 חודשים ועד לגיל שנה. מינון התוסף המומלץ עד תום החודש השישי: 7.5 מ"ג ליום ו-15 מ"ג ליום מתחילת החודש השביעי ועד תום החודש השניים עשר.
נוזלים בתזונת תינוקות
בשנה הראשונה לחיים חשוב להרתיח את מי השתייה מכל סוג שהוא לפחות 2 דקות, גם אם מדובר במים מינרלים או מסוננים וכד', בכל מקרה מומלץ להגיש את המים בטמפרטורת החדר. בששת החודשים הראשונים התינוק ניזון מחלב אם או מתמ"ל והוא אינו צריך תוספת נוזלים. כאשר מוסיפים אוכל מוצק מומלץ להתחיל גם להוסיף נוזלים. חשוב להדגיש כי מיצים מכל סוג שהוא גם אם הם טבעיים או משקאות המכילים קפאין כגון: תה, קולה וכד' אינם מומלצים. מיצים על בסיס סוכר אינם מומלצים מכיוון שאינם מכילים מרכיבי תזונה החיוניים לגדילה ולהתפתחות ומגבירים את הסיכון לעששת. בנוסף, תה צמחים גם הוא אינו מומלץ מכיוון שקיימים צמחים אשר להם פעילות פרמקולוגית ואיננו יודעים לומר כיצד פעילות זו תשפיע על התינוק.
טיפים לתזונת תינוקות:
1.מומלץ לעודד אכילה בהתאם לאוכל שמוגש במשפחה יחד עם כל בני המשפחה וסביב השולחן על מנת להקנות הרגלי תזונה בריאים מגיל קטן.
2.כדאי להפחית בתוספת המלח ולהימנע משימוש באבקת מרק, מחשיפה לחטיפים מלוחים לסוגיהם ולמזון תעשייתי.
3.כבדו את העדפות התינוק והימנעו מלהכריח אותו לסיים את הצלחת וממאבקי כוחות סביב האוכל. אם הוא יחוש רעב הוא יבקש אוכל בדרכו שלו, נסו לסמוך עליו בנושא זה.
4.לא מומלץ לחמם מזון לתינוקות במיקרוגל מכיוון שהוא אינו מתחמם בצורה אחידה ועלול לגרום לכוויה.
5.יש לשים לב למזונות העלולים לגרום חנק כגון: ענבים, נקניקיות, גרנולה, סוכריות, אגוזים לסוגיהם וכד'. ניתן לצמצם את הסכנה לחנק באמצעות ריסוק, טחינה או חיתוך לאורך של המזון, כמובן בחתיכות קטנות.
6.אפשר לעקוב אחר עקומות הגדילה של התינוק ולוודא כי אינו יורד באחוזונים.
לסיכום הורים יקרים, אתם אלה שיודעים מה הכי טוב בשביל התינוק שלכם ואם אתם מוצאים את עצמיכם מבולבלים מעודף המידע הסובב אתכם, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לייעץ לכם בהתאם לבעיה.