נרדיל (Naradil) הינה תרופה מסוג מעכבי מונואמין אוקסידאז (MAO) לטיפול בדיכאון וחרדה. השימוש בתרופה נדיר ביותר ונעשה בו שימוש רק כאשר טיפולים תרופתיים אחרים נכשלו. התרופה עלולה לגרום לאינטרקציה של התרופה וטיראמין (Tyramine, תוצר פירוק של חומצת האמינו טירוזין) ולהוביל לעלייה מסוכנת בלחץ הדם ואף לשבץ מוחי ומוות. מזונות רבים מכילים טיראמין בכמויות קטנות, אך כמויות גדולות נוצרות כאשר המזון עבר תסיסה, יושן או התקלקל. בכל מקרה מזונות המכילים כמויות נמוכות של טירמין יכולים להפוך למסוכנים כאשר צורכים אותם בכמות גדולה.
מינונים מסוכנים: 10-25 מ"ג טיראמין.
מינונים מתונים: 6-10 מ"ג טיראמין.
הרשימה שלהלן מכילה מזונות שיש להימנע מהם לחלוטין, מזונות שניתן לצרוך אותם בכמויות קטנות ומזונות שאין עליהם מספיק מידע.המזונות שנמצאים ברשימת האסורים יכולים להית גם כאלה שכמות הטיראמין בהם נמוכה אך יש עדויות מחקריות שהם יכולים ליצור תגובה מסוכנת.
קבוצת מזון |
בטוח לאכילה (מכיל מעט טיראמין או בכלל לא) |
צריכה בכמויות קטנות (120 מ"ל או 1/2 כוס) |
אסור לאכילה- מכיל כמות גבוהה של טיראמין |
בשר, עוף, דגים, ביצים ומקורות חלבון אחרים |
כל בשר/עוף/ דג טרי או קפוא או בואקום בקר, טלה, חזיר, עגל, הודו, עוף, ברווז, אווז פירות ים ביצים יש לדאוג לטריות מוצרי המזון |
דגים משומרים, ארוזים או בואקום צריכה מיידית או למשך קירור קצר |
כל בשר/עוף/ דג מיושן, מיובש, עבר התססה, הומלח, עבר עישון או הוחמץ בשר/דג מעובד: בשר שהוכן מראש, פסטרמה, בייקון, סלמי, פפרוני- כל סוגי הנקניקים נקניקייה לקס, הרינג אנשובי ביצי דגים כבד עור של עוף ממרח שרימפס כל בשר שעבר ריכוך- פטיש, מרינדה שמכילה חומץ או לימון או יין או מלח, בישול ארוך תוספי חלבון המכילים שמרים |
מוצרי חלב- יש לשמור על אחסון קצר טווח. לא לשימוש כאשר קרוב לתאריך פקיעת התוקף |
קוטג", גבינת שמנת |
חלב מלא, 1%, 2%, ממותק ומרוכז, מילקשייק, חלב וניל שמנת, ריקוטה , שמנת חמוצה, מוצרלה דלה, ריבת חלב יוגורט טרי מינון של 30 גר"/מ"ל |
ממרחי גבינות מיושנות, כל גבינה מיושנת או קשה: פטה, כחולה, ברי, צ"דר, גאודה, גבינות שוויצריות, רוקפור, אמנטל, גבינות עובש, גבינות מעושנות, קממבר וכו" אין לצרוך מוצרי חלב לא מפוסטרים |
לחמים, דגנים, פסטה |
לחמים תעשייתיים: לחם לבן, חיטה, שיפון, צרפתי, איטלקי, אנגלי מאפין, קרקרים, טוסטונים, בייגל, לחמנייה, מחמצת, שמרים מתועשים, שמרים פשוטים, ביסקוויטים, פנקייקים, דגנים: קוואקר, קורנפלקס, שלווה, אורז, אול-ברן כל הפסטות: ספגטי, מקרוני, מסולסלת נודלס |
ממרח שמרים, תמציות שמרים שיושנו, הותססו, הומלחו, או יובשו ויטמינים המכילים שמרים בצק המכיל גבינות
|
|
ירקות וקטניות |
טריים, קפואים או משומרים: אספרגוס, תירס, שעועית ירוקה עדינה, גזר, דלעת, קישוא, תפו"א, בצל מבושל באוכל, פולי סויה
|
עגבניות, בצל טרי, אבוקדו לא בשל מאוד תרד |
ירקות בשלים יתר על המידה, שעברו התססה, מקולקלים או שיש עליהם עובש: אפונה סינית, פול, שעועית (עם תרמילים רחבים) כרוב כבוש, חמוצים, זיתים, אבוקדו בשל מאוד, טופו, גבינת טופו , ממרח סויה חציל, ברוקולי, סלק, תרד, גוואקמולי |
פירות |
טריים, קפואים או משומרים: תפוח, רסק תפוחים, דובדבנים צהובים, משמשים ואפרסקים |
תפוזים, אשכוליות, קלמנטינה, אננס, לימון, ליים, פטל |
פירות בשלים יתר על המידה, שעברו התססה, מקולקלים או שיש עליהם עובש: תאנים, צימוקים, קליפת בננה, שזיף אדום, שזיף מיובש, דובדבנים אדומים, חמוציות, עוגת פירות |
שומן |
מרגרינה, חמאה, מיונז, רוטב לסלט שלא מכיל גבינה מיושנת (קיסר לדוגמא), שמני ירקות
|
חמאת בוטנים, בוטנים, אגוזי ברזיל, קוקוס |
רטבים המכילים גבינות מיושנות, רטבים המכילים תמציות בשר |
מרקים ורטבים |
כאלה שעשויים בבית |
מיסו, אריזות/קוביות מרק, מרקים, רטבים או נזידים מתועשים או המוכנים בכמויות גדולות רוטב סויה או טריאקי |
|
קינוחים |
סורבה, גלידה, ג"לטין, סוכר, רבה, דבש, ג"לי, סוכריות, עוגות, מאפים, עוגיות, פאי, רפרפת, פודינג, מרשמלו
|
שוקולד, סירופ שוקולד |
עוגת בשר טחון (פאי אירי לדוגמא) עוגת גבינה מילויי גבינה שוקולד מיובא |
משקאות |
מיצים, חלב, לימונדה, חלב סויה |
בירה ושיכר- 1/2 כוס או לא יותר מ-120 מ"ל- מחברות אמריקאיות גדולות. חייבים לבדוק את כמויות הטירמין בכל בירה אחרת או אם היא ידועה כבטוחה. יין לבן או אדום או פורט (פחות מ-120 מ"ל) משקאות מכילי קפאין- כולל קפה |
יין קיאנטי, ורמוט, בירה מחבית, בירה שלא עברה פיסטור, וויסקי וליקר- לדו" דרמבוי ו- Chartreuse משקאות נטולי אלכוהול- בירה/יין ללא אלכוהול חלב שעבר התססה
|
שונות |
תבלינים, חטיפים כמו צ"יפס או פופקורן, חומץ בהיר |
שוקולד |
ג"ינסנג, מוסקט |
רכיבים שכתובים מאחורי אריזות מזון |
ניטריטים וניטראטים, מיצוי שמרים, שמרים שעברו הידרוליזה, מיצוי בשר, Papain, Bromelin |
||
שאריות מזון |
בסדר אם הם בני 1-2 ימים, מוקפאים |
להשליך לאחר 48 שעות |
נקודות חשובות:
• כדאי לקנות מכשיר למדידת לחץ דם ביתי.
• חשוב להיות תמיד עם יד על הדופק ולהתייחס לסימפטומים המעידים כי לחץ הדם עולה.
• בעת קבלת ההמלצה לצריכת מזונות ללא טיראמין חשוב להתייעץ עם דיאטנית קלינית מוסמכת להתאמה אינדיוידואלית של התזונה.