לאחרונה קיבלתי מספר פניות בנושא צבעי מאכל. מהם צבעי מאכל? מהם הנזקים הבריאותיים שהם עלולים לגרום ומדוע בכלל משתמשים בהם בתעשייה? אלו הן רק חלק מהשאלות שעולות. מה שמדהים הוא שהרבה מאכלים שאנחנו אוכלים מכילים צבעי מאכל ויחד עם זאת, רוב הציבור אינו מודע כלל האם במזון אותו צורכים ישנם צבעי מאכל, מה המשמעות בצריכה שלהם וכיצד ניתן לזהות אותם.
מהם צבעי מאכל?
אז בכדי לשפוך אור על נושא חשוב זה, ראשית חשוב להבין מהם בכלל צבעי מאכל. צבע מאכל הוא כל צבע, פיגמנט או חומר אחר אשר מקנה צבע למזון, תרופות או לתכשירים קוסמטיים שונים. תוספי צבע הם חלק ממרכיביהם של מוצרים רבים אשר מטרתם להפוך את המוצר לאטרקטיבי, מושך את העין, מעורר תיאבון ואינפורמטיבי – כמו סוכריה צהובה למשל שבה הצבע הצהוב מרמז על טעם של מוצר צהוב, כמו לימון.
אחרי שקוראים את ההגדרה ניתן להבין בקלות שהמטרה של תוסף הצבע היא לגרום לנו, הצרכנים, לקנות מוצר מסוים (ולא אחר) כי הוא נראה טוב יותר או מושך ומעורר תיאבון בצורה טובה יותר, ובאמת היצרנים יודעים שהצרכנים קונים עם העיניים. אבל האם תוספת הצבע תמימה או מזיקה? התשובה היא ברורה, חלק לא מבוטל מצבעי המאכל אשר נמצאים בשימוש רחב בתעשייה – הוכחו כמזיקים. תופעות הלוואי של צבעי המאכל כוללים קשת רחבה של נזקים- מהיפראקטיביות ובעיות קשב וריכוז בקרב ילדים, דרך אלרגיות, אסתמה ועד כאלו שחשודים כמסרטנים.
צבעי מאכל מסוכנים
המושפעים והרגישים ביותר לנזקי צבעי המאכל הינם הילדים. יחד עם זאת, ובאופן מרגיז למידי, מאכלי הילדים הם העתירים ביותר בתכולת צבעי המאכל השונים. יצרני הממתקים למיניהם לא חוסכים בכמויות צבעי המאכל במאכלי הילדים וזאת על מנת לגרום לגומי, גלידה, קורנפלקס, ארטיק קרח, מיץ פטל (ועוד ועוד..) להיות יותר מושכים ואהובים בקרב קהל הילדים.
מכיוון שחשוב ביותר להימנע מצבעי מאכל, משרד הבריאות מכריח את היצרנים לרשום ולפרט את תכולת צבעי המאכל השונים. אבל הצרכן הפשוט שמבין את הבעיה ומעוניין לדעת מה הוא קונה ומה הנזקים האפשריים של קניית מוצר כזה או אחר מגיע לקריאת תוכן המרכיבים ורואה כל מיני מספרים ואותיות או במקרה הטוב כמה שמות מוזרים שלא אומרים לו כלום ושאין לו מושג כיצד להתייחס אליהם. הדבר גורם לרוב הצרכנים לתחושת בלבול והם קונים את המוצר בכל מקרה.
אז מה עושים? לומדים לקרוא תווית מזון, כי אם לא דואגים לנו ואוסרים על השימוש בצבעי המאכל המזיקים, לפחות אנחנו נדע ממה להימנע. צורת הכתיבה, כפי שתתקלו בה על גבי תוויות המזון היא יחסית פשוטה, צבעי מאכל נכתבים על ידי קוד מספרי שנע בין E100 ל- E180. לפי תקנות משרד הבריאות יש חובה בציון שמם המלא של ארבעה צבעים בלבד ולכן אולי תתקלו בשמם ולא במספרם, אלו הם: טרטרזין ( 102- E), סנסט ילו (110-E), פחם שחור (153- E) ו-אדום אלורה (129-E).
צבעי מאכל שכדאי להכיר ולהימנע מצריכתם:
מספר- שם, צבע. | איפה מוסיפים אותו ? | תופעות לוואי | נאסר לשימוש ב: |
E102- טרטרזין,
צבע צהוב וכתום.
|
מאפים, מרקים, אטריות, ממתקים, ריבות, משקאות קלים, גלידות, חרדל, מרמלדה וקורנפלקס. | היפראקטיביות, הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים, אלרגיות, אסתמה, גירודים, ראייה מטושטשת, מיגרנה וכאבי ראש, פגיעה בבלוטת הלימפה ובלוטת התריס, נמצא קשר לסרטן. | בנורווגיה ואוסטריה. |
E110- סנסט ילו,
צבע צהוב-כתום.
|
מאפים, דגני בוקר, ממתקים, חטיפים, גלידות, מרציפן, ג'לי, פירורי לחם, משקאות קלים וריבות. | היפראקטיביות והפרעות קשב, אלרגיות, נזלת, כאבי בטן, הפרעות במערכת העיכול, הקאות, פריחות, נמצא קשר לסרטן. כשהוא מעורב עם צבעים אדומים הוא עלול לגרום לאסטמה והפרעות נשימה. | בנורווגיה. |
E122- אזורובין,
צבע אדום.
|
ממתקים, מרציפן, ריבות, יוגורט בטעמים. | היפראקטיביות, אלרגיות, דלקות בעור, מסוכן לסובלים מאסתמה, בעיות בדרכי הנשימה ורגישים אספירין, חשוד כגורם מסרטן. | בשבדיה, ארה"ב, אוסטריה ונורווגיה. |
E124- פונסו,
צבע אדום.
|
אבקות מרק, שימורי פירות וג'לי, נקניקים, מרקים, רטבים, לפתנים וריבות.
|
לחץ בחזה, בעיות נשימה ואסתמה, הלם אלרגי. עלול לגרום להיפראקטיביות ולאלרגיות כשהוא מעורב עם צבעים צהובים-כתומים, חשוד כגורם לסרטן. | בארה"ב ונורווגיה. |
E127- אריטרוצין,
צבע אדום.
|
מאפים, ממתקים, חטיפים.
|
פעילות יתר וגידולים בבלוטת התריס , פגיעה בכלי הדם, היפראקטיביות והפרעות קשב אצל ילדים ורגישות לאור. כשהוא מעורב עם צבעים כחולים הוא עלול לגרום גם לבעיות נשימה. | בנורווגיה. |
E129 –אלורה,
צבע אדום- כתום.
|
דובדבנים מסוכרים, עוגות ובשר מעובד. | עלול לעורר אלרגיות, אסור לשימוש לסובלים מרגישות בדרכי הנשימה או מאסתמה או למי שרגישים לאספירין, חשוד כגורם מסרטן. | בדנמרק, בלגיה, צרפת, גרמניה, שוויץ, שבדיה, אוסטריה ונרווגיה. |
E132- אינדיגו קרמין, צבע כחול.
|
בממתקים, ארטיקים, גלידות, דגני בוקר ומאפים. | עלול לעורר אלרגיות ולגרום לבחילות, עלייה בלחץ דם, פריחה על העור, גירודים, בעיות בדרכי הנשימה, נמצא קשר לסרטן. אצל ילדים עלול להחמיר בעיות היפראקטיביות והפרעות קשב וריכוז. | בנורווגיה. |
E133- brilliant blue,
צבע כחול.
|
משתמשים בו לעיתים קרובות בשילוב עם טרטרזין לקבלת צבע ירוק. מצוי בממתקים, משקאות קלים, ג'לי, גלידות ושלגונים. | עלול לעורר אלרגיות, היפראקטיביות והפרעות קשב וריכוז חשוד כגורם לגידולי מוח.
|
בבלגיה, צרפת, גרמניה, שוויץ, שבדיה, אוסטריה, ונורווגיה. |
צבעי מאכל טבעיים
חשוב לדעת שישנם גם צבעי מאכל טבעיים, אשר מופקים ממזון. חלקם בטוחים יותר אך יצרני המזון ממעטים בשימוש שלהם מכיוון שהם יקרים יותר ופחות יציבים. צבעי מאכל טבעיים:
• E100- צהוב כתום. מופק מכורכום- אמנם טבעי אך גם רצוי להמעיט בצריכתו בקרב חולי צהבת והסובלים מבעיות בכיס המרה.
• E101- צבע צהוב. מופק מעלים, לתת, חלב וביצים.
• E140- צבע ירוק. מופק מעלים ירוקים.
• E150- צבע קראמל. מופק מסוכר חום- יש להמעיט בצריכתו.
• E160- צבע אדום, צהוב וכתום. מופק מעגבניות, גזר, פפריקה, חמאה ותירס.
• E162- צבע אדום-סגול. מופק מסלק או פרי הקקטוס.
• E163- צבע אדום-כחול. מופק מכרוב סגול, ענבים, ורדים ודובדבנים.
אז כיצד נמנע מצריכה מוגזמת של צבעי מאכל?
• התחילו להסתכל על תוויות המזון- ראיתם שישנם מרכיבים רבים בקוד E100-E180, ובמיוחד מקרב המפורטים בטבלה, הניחו את המוצר על המדף וחפשו תחליף הולם.
• העדיפו מוצרים טבעיים ובעלי צבע טבעי.
• הימנעו מקניית מוצרים המכילים צבעי מאכל בשפע- כמו קישוטי עוגה ובמיוחד אלו עם צבעי כסף או זהב (E173, E174, E175, E180), סוכריות, ארטיק קרח, גומי וכדומה.
• העבירו את המידע הלאה לילדכם, למדו אותם להימנע מצבעים לא טבעיים ולבחור מזונות חלופיים שהם טבעיים יותר- לדוגמא, בחירה של גלידת יוגורט עם פירות יער על פני גלידה בצבעים לא טבעיים כגון גלידה מסטיק או גלידה בצבע כחול.