דימוי גוף (body image) הינו התמונה של גופנו שאנו יוצרים במוחנו. דימוי גוף מתייחס לאופן שבו אנו חווים את גופנו – המחשבות, התחושות, הרגשות והמשאלות שגופנו מעורר בנו. דימוי הגוף נוצר מתוך הערכה שלנו את עצמנו ומתוך ההשוואה לקרובים אלינו, בני משפחה וחברים, לרוב בצורה בלתי מודעת. דימוי גוף הוא חלק בלתי נפרד מתפיסת הדימוי העצמי הכולל של הפרט, והם משפיעים ומושפעים זה מזה. זהו מושג גמיש ומשתנה במהלך החיים ומושפע מתהליך ההתפתחות האישי, אירועי חיים וגם מנורמות חברתיות, תרבותיות מגדריות וכמובן מן המדיה.

דימוי גוף אצל ילדים ובני נוער

דימוי הגוף מתחיל להיבנות עם הולדתנו, דרך מגע גופנו בסביבה ודרך התייחסות המבוגרים המשמעותיים בחיינו אלינו – ההורים שלנו. כאשר אנו גדלים, דימוי הגוף שלנו משתנה גם דרך התייחסותם של בני גילנו. גיל ההתבגרות מתואר כשלב משמעותי בהתפתחות דימוי הגוף. השינויים החברתיים, הקוגניטיביים והגופניים המתרחשים בתקופה הזו תורמים למודעות גבוהה לגוף ולדאגה לגבי המשקל. בתקופת ההתבגרות הגוף עובר מספר שינויים- האצה בגדילה בקרב שני המינים ושינוי בהרכבו, בקרב הבנים – עליה במסת השריר, ובקרב הבנות עליה במסת השומן. השינויים הפיזיולוגיים האלו יכולים להשפיע על התפיסה הקיימת של המתבגר את גופו בצורה חיובית או שלילית. נמצא שבקרב מתבגרים חוסר שביעות הרצון מהגוף גבוה יותר משאר האוכלוסיה.
דימוי גוף שלילי מתייחס להערכה סובייקטיבית שלילית של האדם לגופו ונוצר כתוצאה מקבלת מסרים שליליים. בחברה המודרנית, התרבות מדגישה את ההופעה החיצונית ואת החשיבות של משיכה גופנית ויופי בקרב גברים ונשים. אנחנו נחשפים לכך בתקשורת וביחסה למראה ומימדי הגוף, בשלטי חוצות, פרסומות, בחלונות הראווה ועוד. לסביבה יש השפעה נרחבת על דימוי הגוף שלנו ועל בניית סטריאוטיפים ומכאן החשיבות הרבה ליצירת סביבה תומכת ומכוונת מבית.

אז מה ניתן לעשות לשיפור דימוי הגוף?

סביבה אופטימלית להיווצרות דימוי גוף חיובי של ילדינו מתחילה מאיתנו כהורים. יצירת הסביבה התומכת אינה יוצרת פיתרון וודאי אך יכולה לתת לילדנו בסיס טוב להתמודדות עם אתגרי החיים. זה מתחיל מאתנו- אנחנו, ההורים, צריכים לזכור שאנחנו המודל העיקרי לילדינו- הם צופים בנו, מקשיבים לנו ולומדים מאיתנו כיצד להתייחס לעולם ולעצמם. האם שאלתם את עצמכם פעם- כיצד אנחנו חווים את הגוף שלנו? מה אנחנו משדרים החוצה? האם אנחנו מכבדים את גופם של אחרים? באיזה שפה אנחנו מדברים אחד לשני בנושאים הקשורים לגוף, ביגוד, מראה חיצוני וגודל הגוף שלנו ושל אחרים? מהו השיח בבית בנושא אוכל ואכילה?

נקודות למחשבה ותרגולים פשוטים לדימוי גוף חיובי:

  • דימוי גוף חיובי – הסתכלות חיובית על הגוף, קבלה של הגוף שלך על כל נתוניו, מציאת נקודות חיוביות. תרגיל לדוגמה מידי יום הסתכל/י במראה ומצא/י לפחות דבר אחד שאת/ה אוהב/ת בעצמך ובגופך, התמקד/י בו והוקיר/י אותו, התמקדות בטוב שבך תחזק את הדימוי העצמי.
  • חיבור אל תחושות הגוף – הקשבה לצרכי הגוף – רעב, שובע, עייפות,כאב ומתן מענה נכון. התעלמות מאיתותיו של הגוף ומתן מענה אחר ירחיקו אותנו מחיבור לגוף. לדוגמא: אכילה במצב עייפות- כעייפים הגוף מאותת למנוחה ולא לאכילה.
  • שיח חיובי תמידי אל הגוף שלך לעומת דיבור שלילי ופוגעני – הדיבור השלילי מחליש אותנו ובמיוחד את דימוי הגוף של ילדינו. אם יש חלקים בגופינו/באישיותנו שבהם אנחנו רוצים שינוי – כדאי שהשינוי יגיע מתוך קבלה וחשיבה חיובית. לדוגמא: אב שאומר ליד ביתו "אוף כמה אכלתי, איזה שמן אני" לעומת "אני ממש רוצה להיות יותר קשוב לשובע שלי ולהפסיק לאכול כשאני מתחיל להרגיש שבע- זה יעזור להרגיש בריא יותר". ישנה חשיבות לשיח חיובי עם ילדנו כלפי גופם כבר מגיל קטן. היחס שאני משדר/ת כהורה לגוף שלהם משפיעה על היחס שלהם לגוף בהמשך. שיח חיובי על הגוף ואל הגוף מגיל צעיר, הבנה שהגוף הוא חשוב ויפה, קריאה לאברי הגוף בשמם ולא בכינויי חיבה שבאים מתוך בושה, חיבור אל הגוף ואל היכולות שלו מתוך כבוד ולא מתוך דחייה. כל אלו יהוו בסיס טוב ונכון לבניית הדימוי גוף של ילדייך.
  • שימוש נכון במילים הקשורות לאכילה – קריאה בשם לתחושות של הגוף, רעב, שובע; הקשבה לגוף . להימנע מביטויים כמו "תסיים הכל מהצלחת", "את תהי שמנה", "יצאה לך הבטן", "תראי איך את נראית" והימנעות ממונחים כמו – אוכל משמין, דיאטות וכו'.
  • חוקי הבית חלים על כולם- להימנע מאפליה בין ילדים. לדוגמא: סגנון ביגוד –אמא שלא מרשה לילדתה ללכת עם בגד מסויים (למשל חולצת בטן) כי האמא מתביישת בשבילה ולאחותה כן מאפשרת. דוגמא מתחום האוכל: לילד במשפחה במשקל תקין מותר לאכול שוקולד ולילד אחד שבעודף משקל- אסור.
  • תיווך של מסרים מהמדיה- פרסומות, סרטים, סדרות, וכו'- מתן הסבר ושיח סביב מסרים שליליים ופוגעניים הקשורים בגוף ובמודל הרזון. העברת ביקורת כלפי פגיעה בגוף האישה /הגבר/הילד וכד'.

כמו כל שינוי בחיים, ושינוי משמעותי כמו התמקדות בדימוי גוף חיובי אצלכם או אצל ילדכם, כדאי לקחת בצעדים קטנים. בחרו משהו אחד קטן ומשמעותי לשינוי אצלכם ותתחילו לתרגל, אחרי שתטמיעו את השינוי תעברו לדבר הבא. כמובן שאנחנו מזמינים אתכם ליצור קשר וצוות הדיאטניות שלנו ישמח לעמוד לעזרתכם בכל עניין מקצועי. בהצלחה!