תסמונת שחלות פוליציסטיות ( באנגלית PCOS- Polycystic Ovary Syndrome) הינה הפרעה אנדוקרינית שכיחה אצל נשים ומהווה אחת מהגורמים העיקריים לבעיות פיריון. התסמונת משפיעה על כ- 5%-10%  מהנשים בגיל הפיריון וחלק מהתסמינים האופיניים לה הינם: בעיות בביוץ, שיעור יתר, אקנה, השמנת יתר וכד'. חלק מתסמינים אלו מקושרים לעודף בהורמון המין גברי טסטוסטרון. בנוסף לכך, לנשים הסובלות מתסמונת זו קיימת נטייה לפיתוח סכרת הן בעקבות ייצור מוגבר של הורמון האינסולין והן כתוצאה מעמידות להורמון. במאמר זה אפרט כללים מתחום התזונה אשר יכולים להקל על התסמונת.

שחלות פוליציסטיות ותזונה נכונה

מלבד טיפול תרופתי מתאים, תזונה נכונה יכולה להקל משמעותית על תסמונת שחלות פוליציסטיות. להלן התזונה המומלצת לנשים הסובלות משחלות פוליציסטיות PCOS)) לפי ההנחיות החדשות של האגודה האמריקאית לדיאטה (USDA) בשנת 2010.

המזונות שרצוי לאכול בתדירות גבוהה יותר בדיאטה לנשים עם שחלות פוליציסטיות:

דגנים מלאים וקטניות כגון: קורנפלקס עשיר בסיבים תזונתיים, אורז מלא, ספגטי מחיטה מלאה, בורגול, פריקה,  כוסמת, עדשים, שעועית, קוסקוס מלא וכד'.

ירקות עם קליפתם משלל צבעים וסוגים.

דברי חלב דלי שומן (עד 5%) – חשוב לשים דגש על מוצרי חלב העשירים בויטמין D המהווה שחקן נוסף המשפיע על רמות האינסולין.

שומן בלתי רווי- שומנים מסוג זה ידועים כבעלי השפעה מיטיבה עם כלי הדם. דוגמאות לשומנים בלתי רווים: שמן קנולה/ זית/ אבוקדו, אגוזים, גרעינים טבעיים ושקדים, אבוקדו, טחינה משומשום מלא ועוד.

דגים העשירים באומגה 3 – דגים כגון: מקרל, טונה הליבוט, סלמון, סרדינים וכו'. ההמלצה היא לאכול לפחות פעמיים בשבוע דגים מסוג זה או ליטול תוסף אומגה 3 באופן קבוע.

אכילת מזונות מסוג זה עשויה לסייע לנשים עם שחלות פוליציסטיות החל מירידה במשקל בעיקר בזכות מאכלים המעודדים שובע וכלה במאכלים המכילים חומרים נוגדי דלקת. בכך לשפר את העמידות לאינסולין ולהוריד את הסיכון למחלות לב וסוכרת.

המזונות שמומלץ לאכול מהם פחות בדיאטה לנשים עם שחלות פוליציסטיות:

סוכרים פשוטים- חד ודו סוכרים כגון: סוכר לבן, סוכר חום, דבש, ממתקים וכד'. אלה גורמים להפרשת אינסולין בכמות גבוהה וכן בסופו של דבר גורמים גם להגברת התנגודת לאינסולין.

שומנים רווים – הינם שומנים המשפיעים באופן ישיר על רמות הכולסטרול הרע ה-. LDL ניתן למצוא את השומן הרווי במזונות כגון: בשר, עור או שומן של עוף, נקניקיות, חמאה, מוצרי חלב, שמנת או שמן דקלים וקוקוס. לפי ההמלצות רצוי לא לעבור את ה-10% שומן רווי מכלל התזונה היומית.

שומן טראנס- הינו שומן שנוצר בתהליך כימי שבו שמן צמחי נהפך לשומן מוקשה ובכך תעשיית המזון משיגה מזון עמיד שנשמר לזמן ארוך. שומן הטראנס נמצא במזונות כגון: חמאה, מרגרינה, ג'חנון , מלאווח, בורקסים, קוראסונים ודברי מאפה למינהם. שומן מוקשה הינו אותה הגברת בשינוי אדרת.

דגנים מעובדים– כל "הלבנים למיניהם": פיתה, בגט, בייגלה, קורנפלקס, לחם לבן, ספגטי מקמח לבן, אורז לבן, תפו"א, סולת וכד'. אכילת מזונות רק מסוג זה מעלה את הסיכון לחלות במחלת לב או בסוכרת.

נתרן- ההמלצה לצריכת נתרן למרבית האוכלוסייה הינה עד 2,300 מיליגרם של נתרן = כפית מלח לערך. בהנחיות החדשות של האגודה האמריקאית לדיאטה 2010 מחדדים את ההמלצה לצריכה יומית של 1,500 מיליגרם נתרן = ⅔ כפית מלח לערך עבור מבוגרים מעל גיל 51, לסובלים מיתר לחץ דם, במקרים של בעיה בכליה או סוכרת.

לסיכומו של עניין, תזונה נכונה יכולה להקל רבות על נשים הסובלות משחלות פוליציסטיות. ההנחיות הנ"ל מומלצות לכלל האוכלוסייה בדגש מיוחד לנשים הסובלות מהתסמונת. חשוב לציין שיש להתאים לכל אישה הסובלת מתסמונת זו תזונה מותאמת אישית בהתחשב באורח חייה, בתוצאות בדיקות דם, בפרופיל ההורמונאלי שלה וכמובן בהעדפותיה האישיות.