בשנים האחרונות צמד המילים "נוגדי חימצון" ובלעז אנטיאוקסידנטים הפכו לשם נרדף לבריאות וסגולה לאורך חיים. מוצרים רבים בתחום המזון, הקוסמטיקה והרפואה מתפארים בכך שהם מכילים נוגדי חימצון אשר ישפרו את בריאותינו או את מראה עורנו כבמטה קסמים. במאמר זה ננסה להסביר מספר מושגי יסוד הקשורים לאותם נוגדי חמצון.
נוגדי חימצון – את מה הם נוגדים?
חמצן בצורתו המולקולרית הנפוצה (O2) מרכיב כ 17% מכלל האטמוספירה שלנו בעולם ומהווה מולקולה חיונית לכל האורגניזמים הארוביים וביניהם אנחנו בני האדם. עם זאת, רדיקלים חופשיים של חמצן הינם נגזרות פעילות של חמצן אטמוספרי אשר פעילים מאוד מבחינה כימית. רדיקלי החמצן נוצרים באופן טבעי כתוצרי לוואי במספר תהליכים בגופנו ועקב תכונותיהם יכולים ברמות גבוהות לגרום לנזקים שונים כגון פגיעה במולקולות דנ"א, נזק לתאים ולרקמות בגוף, פגיעה בחלבונים חיוניים ועוד. למרות תכונותיהם ההרסניות, בריכוזים נמוכים, אותם רדיקלים משמשים כמולקולות חיוניות בתהליכים חשובים. על מנת לשמור על רמות תקינות של רדיקלים חופשיים בגופינו, קיימים מנגנוני ויסות אשר תפקידם הוא לאזן את ריכוזי הרדיקלים החופשיים בגופינו. מרכיבים עיקריים במנגנונים אלה נקראים נוגדי חימצון או (אנטי אוקסידנטים בלעז) אשר ביניהם ניתן למנות מולקולות ווטימינים שונים כגון ויטמין C (חומצה אסקורביט), ויטמין E וכן אנזימים כגון סופראוקסיד דיסמוטאז, קטלאז ועוד. רבים מאותם נוגדי חמצון ניתן לצרוך באמצעות תזונה מאוזנת ועשירה באנטיאוקסידנטים.
היכן מצויים נוגדי חימצון בתזונה שלנו?
כאמור, באורח החיים המודרני ישנם גורמים רבים המעצימים את הרדיקלים החופשיים וגורמים להפרת האיזון הטבעי בגוף, עליהם ניתן למנות את זיהום הסביבה, קרינה אולטרא סגולית, חומרי ניקוי והדברה ועוד מרעין בישין. על כן בכדי לסייע לגופנו לווסת את רמות הרדיקלים מומלץ לצרוך מזונות העשירים בנוגדי חימצון. בין מזונות אלה ניתן למנות ירקות כגון גזר, עגבנייה ותרד, פירות כגון פרי הדר, רימונים וקיוי וכן מזונות נוספים כגון שמן זית, תה ירוק, יין אדום, קינמון וכורכום. ישנם גם תוספי מזון המכילים נוגדי חמצון, ואף על פי שמחקרים מסוימים הראו כי יש להם יתרונות בריאותיים, מחקרים קליניים אחרים הראו כי צריכתם לא רק שלא מסייעת בהקטנת נזקי חמצון לגוף, אלא שבמינונים גבוהים אותם תוספים יכולים אף להזיק.
האם מומלץ לצרוך מזון עשיר בנוגדי חימצון?
באופן כללי התשובה לשאלה זו היא- כן בהחלט! עם זאת אסור לשכוח כי בסוף הכל שאלה של מינון ואיזון- חשוב ומומלץ לאכול ירקות ומזונות אחרים המכילים נוגדי חימצון על מנת שינטרלו, גם אם באופן חלקי, את ההשפעות המזיקות של הרדיקלים החופשיים. עם זאת אסור להפריז ולהגזים בלקיחת תוספי מזון המכילים נוגדי חימצון, במיוחד לאור העובדה כי ריכוז האנטיאוקסידנטים בהם גבוה והם יכולים לגרום לנזקים במינונים גבוהים.
צור קשר עם דיאטנית להתאמת תזונה אישית ומאוזנת עשירה בנוגדי חימצון