מחלת גאוט הינה דלקת פרקים כרונית הבאה לידי ביטוי בהתקפים של כאבים עזים במפרקים ונובעת משקיעת גבישי חומצה אורית במפרק. חומצה אורית נוצרת בגוף באופן טבעי אך גם קיימת בריכוזים גבוהים בחלק מהמזונות אשר יפורטו בהמשך. ניתן לטפל במחלה זו באמצעות תרופות ותזונה המתאימה למחלה, עם זאת חשוב לדעת כי לא ניתן לרפאה.
איך מאבחנים גאוט?
ניתן לאבחן גאוט באמצעות כימות רמות ה- Uric acid בבדיקת דם פשוטה, כאשר רמות גבוהות מוגדרות כיותר מ7.5 mg\dl אצל גברים ויותר מ6.5 mg\dl אצל נשים. מחלת הגאוט ניתנת לשליטה על ידי שינויי תזונה ואורח חיים בריא. עם זאת, תפוצתה רק גוברת עם השנים ויותר יותר חולים סובלים מתסמיניה הקשים הכוללים כאבים עזים, פגיעה במפרקים, פגיעה בכליות וירידה בתפקוד ובאיכות החיים.
מתי אובחנה מחלת הגאוט לראשונה בהיסטוריה?
מחלת הגאוט זוהתה לראשונה ע"י המצרים בשנת 2640 שנים לפני הספירה, ויש עדויות לפיהן המחלה מופיעה כבר בכתבי היפוקרטס מ-400 שנים לפני הספירה. לאורך ההיסטוריה נראה כי רק בקרב "העשירון העליון" זה שהיה חשוף לכמויות גדולות של אוכל ומגוון רחב, נראו מקרים של המחלה . מסיבה זו היא כונתה "מחלת המלכים" או "מחלת הציידים".
כיצד מחלת הגאוט קשורה ל"תרבות השפע"?
בעשור האחרון נראתה קפיצה של עשרות אחוזים בהיארעות למחלה כאשר ניתן לתלות את האשמה בתרבות השפע המביאה אתה את מגפת ההשמנה והסינדרום המטבולי, יתר לחץ הדם, שימוש גובר בתרופות ולבסוף תזונה לא נכונה הכוללת צריכה מוגברת של משקאות ממותקים, בשר ואלכוהול כאשר אלכוהול, בעיקר בירה וליקר, הינו גורם בפני עצמו לתרומה אדירה לעלייה ברמות החומצה אורית ובכך לעלייה בסיכון לחלות בגאוט.
מהי מטרת השינוי התזונתי במחלת הגאוט?
מחלת הגאוט ניתנת לשליטה על ידי שינויי תזונה ואורח חיים בריא. המטרה הכללית של ההמלצות התזונתיות לחולי גאוט היא להוריד את החומצה האורית בדם ובכך למנוע התקפים חוזרים של המחלה ולקצר את תקופת הכאב האקוטי:
הנחיות תזונתיות עדכניות לחולי הגאוט
ההנחיות תזונתיות בעת התקף אקוטי של גאוט הם:
להימנע/להגביל:
• להגביל מזון מן החי העשיר בחומצה אורית- ל- 120-180 גר'/יום:
בשר בקר, בשר טחון או מעושן, בשר אווז.
דגים- אנשובי, סרדינים, הרינג, קוויאר, מקרל, איקרה, צדפות.
עוף והודו.
• להימנע מאכילה של איברים פנימיים- כבד, מח, טחול, לבבות, שקדים, כליות.
• להימנע משתיית מיצים או שתיית משקאות ממותקים המכילים סירופ תירס (HFCS).
• להימנע מצריכת אלכוהול, במיוחד בירה וליקרים.
דגש על צריכה של:
• לצרוך 8-16 כוסות מים ביום. השתייה המרובה מסייעת להיפטר מעודפי חומצה אורית.
• אכילת כמות חלבון ממקור של מוצרי חלב דלי שומן, טופו, ביצים ואגוזים.
• להגביר צריכת ירקות.
מזונות מותרים:
• פירות – עד 2 מנות ביום.
• שמנים– חמאה, טחינה, אבוקדו, זיתים, זרעי פשתן, פיצוחים.
• דגנים מלאים- לחם, אורז, אטריות, תירס, סולת, קינואה וקוואקר.
• קפה, משקאות קלים לא ממותקים.
ההנחיות תזונתיות בעת רגיעה מהתקף (רמיסיה) של גאוט הן:
• לצרוך 8-16 כוסות מים ביום.
• להגביל צריכת אלכוהול.
• לאכול לפי סבילות אישית מזון מן החי, אך עדיין לשמור על צריכת כמות מתונה של חלבון.
• מומלץ ככל הניתן לפזר את צריכת המזונות העשירים בחומצה אורית בין הארוחות ובין הימים.
• לשקול נטילת תוסף ויטמין C.
• ביצוע פעילות גופנית יומית.
• שמירה על משקל גוף תקין, ואם יש צורך ירידה מבוקרת במשקל. מומלץ להימנע מצום או מדיאטות עתירות חלבון למטרת ירידה במשקל ובכל מקרה להתייעץ עם דיאטנית קלינית מוסמכת.
למען הפשטות להלן טבלה מסכמת:
להימנע | להגביל | מומלצים | |
חלבון מן החי | איברים פנימיים: כבד, לבבות, שקדים, מח, טחול, כליות. | בשר בקר/ דג/ עוף- 120-180 גר' ליום ועל פי הסבילות | מוצרי חלב דלי שומן (עד 5% שומן),
ביצים |
פחמימות וסוכרים | לחם לבן, ממתקים, סוכר, עד 2 פירות ביום | דגנים מלאים וקטניות | |
שתיה | משקאות ממותקים ומיצי פירות,
אלכוהול |
8-16 כוסות מים, וקפה | |
אחר | ירקות מגוונים, טופו, אגוזים |
יש לציין כי ההנחיות הנ"ל הינן כלליות בלבד ואינן מותאמות באופן אישי. מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית על מנת להתאים תזונה ספציפית בהתאם לאורח חיו ובדיקות הדם של הסובל מגאוט. אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר ונחזור אליכם בהקדם.