פירוש המילה רומנציה בעברית הוא "להעלות גירה" ובסלנג "לחפור את הראש". למעשה, מדובר במחשבות חוזרות ונשנות, בדר"כ בגוון שלילי ופסימי שלא מביאות לפתרון ממשי של הבעיות שעולות. המחקרים מצביעים על כך שנשים סובלות מהתופעה יותר מגברים.
למה קשורה הרומינציה?
הרומנציות בד"כ קשורות לתחושות אשמה: "למה אכלתי את זה?, למה זה טוב? ,למה אני? למה דווקא אני חושב על אוכל כל הזמן? למה אני לא מצליח לרדת במשקל? מה לא בסדר איתי??!". חלק מהמחשבות יכולות לעלות גם בגוון של חרטה על האכילה: "למה הייתי צריך לאכול כל כך הרבה!…בחיים אני לא ארד במשקל ככה…הייתי אמור לאכול פחות…איזה מדכא…עצוב …מכעיס…למההההה??!!!!!" יש לציין כי לרוב, מחשבות אלה נגמרות במעגל נוסף של אכילה שאמורה לגרום להרגיש יותר טוב אבל בוודאי לא תופתעו שתחושות האשמה והחרטה בדר"כ רק הולכות ומתעצמות.
מה הסיבה לרומינציה על אוכל?
אז מהי הסיבה שאנחנו עושים את זה לעצמינו? ההסבר הוא שככל הנראה המטא קוגניציה, בפשטות "המחשבה על המחשבה", אומרת לנו שאם "נחפור"-נמצא פתרון. אז נחשו מה? זה לא ממש קורה. בדר"כ אנחנו נכנסים ללופים רעילים של מחשבות שרק מעצימות את המצוקה ומגבירות רגשות של פחד ועצב שעלולים להפוך לחרדה ודיכאון. ובקיצור, הרבה סבל מיותר!
אז מה ניתן לעשות עם רומינציה על אוכל?
יש מספר דרכים להתמודד עם המחשבות השליליות האלה ולהפחית את תופעת הרומינציה:
1. מזהים את התופעה בזמן שהיא מתרחשת- "היי מה שקורה לי עכשיו זו רומנציה!"
2. מקבלים את העובדה שרומנציה לא עוזרת למצוא פתרון, אלא מפחיתה כוחות/שעות שינה/אנרגיות וכד'.
3. מיישמים הסחות דעת שמפריעות למעגל המחשבות הרעילות. מתחילים לשים לב יותר למחשבות מעשיות אחרות כמו לדוגמא "מחר אני קמ/ה ב- 6 בבוקר, אכוון את השעון". או למשל, "אני צריכ/ה מחר לקנות מחברת..", או כל הסחת דעת אחרת החל מביצוע של פעילות גופנית, תחביב, קריאת ספר ואפילו שירה- נראה אתכם מתעסקים ברומינציה כשאתם שרים.
4. שוב קבלה – "אין שליטה על המחשבות שקופצות לנו". אנחנו יכולים לתרגל מינדפולנס ולנסות לוותר על "הכניסה לסרט". איך עושים את זה? כשקופצת מחשבה כמו "למה אני?" אפשר להעלות אותה לרכבת של מחשבות ולראות את הקרון מתרחק מאיתנו…רוב הסיכויים שהמחשבה תחזור שוב ואז שוב נעלה על רכבת, בלי להתגלגל עם המחשבה לתסריט.
5. שימוש במודל פתרון בעיות- אם יש לי בעיה, אני יכול/ה לכתוב על דף מספר פתרונות מעשיים בכדי לפתור את אותה הבעיה בצורה יעילה. לדוגמא, הגדרת הבעיה שגורמת למצוקה: "אני אוכלת הרבה בשעות הערב." רעיונות לפתרון:
• אדאג מראש לארוחה מבושלת, טעימה ומשביעה. כשאגיע הביתה רק אחמם אותה.
• אדאג לאכול ארוחות מסודרות במהלך היום.
• אוציא מהבית מאכלים שכרגע קשה לי להפסיק לאכול אותם.
• אקנה מנות מדודות.
• אצחצח שיניים מיד בתום ארוחת הערב, כולל שימוש בחוט דנטלי.
אם יש לי בעיה והפתרון שלה לא נמצא אצלי ואין לי מה לעשות, גם זה קורה-כדאי להתחיל להפנים, לא הכל בשליטה שלנו.
6. מומלץ בחום לקבוע שעה לשימוש במודל פתרון בעיות. קחו דוגמא ממני. אם מתחילה לי רומנציה לפני שינה, אני מזהה ואומרת מחר בבוקר אני אטפל בזה, נושמת ונרדמת.
7. אפשר גם להתבונן ברומינציה עם איש מקצוע ולחקור אותה יחד מתוך מקום של סקרנות ופתרון בעיות בצורה פרקטית. תרגול בהתמקדות במציאות ולא במחשבות יקדמו אתכם למקום אליו אתם רוצים להגיע.
שלכם,
אורטל