אחת התופעות המסקרנות ביותר עבורי כדיאטנית קלינית ועבור חוקרי רבים בתחום התזונה, היא שיש "אנשים שאוכלים מעט ומשמינים" לעומת "אנשים אחרים שאוכלים המון ונשארים רזים"- איפה כאן ההיגיון? ואיפה הצדק?… אז כל השנים שמעתי בהרצאות ובכנסים מקצועיים שהאשמה מוטלת על הגנים, החומר הגנטי המקודד לתכונות שלנו. אבל ממחקרים מתקדמים אשר נעשו לאחרונה, יודעים היום מעל כל ספק שגם אם יש לאדם מסוים גנים אשר מעודדים השמנה, ניתן להשתיק אותם בעזרת תזונה איכותית על מנת שלא יגשימו את ייעודם ויעודדו השמנה. מחקרים מפורטים יותר אף פרסמו לאחרונה ממצאים מוצקים לגבי השפעת כמות וסוג החיידקים במעי על השמנה- זו בשורה אדירה!! בעזרת המחקרים המתקדמים האלה אשר נעשים בתחום, אני מקווה שנוכל לגלות את התשובה לשאלה- האם פרוביוטיקה, תוספת של חיידקים פרוביוטיים ותזונה פרה-ביוטית יכולה לעודד ירידה במשקל?
מהם חיידקים פרוביוטיים ופרוביוטיקה?
פירוש השם "פרוביוטיים" הוא "בעד חיים" (פרו-בעד, ביוטיקה-חיים). מדובר בחיידקים "טובים""ידידותיים" הגורמים להשפעה טובה על מערכת העיכול. חיידקים ידידותיים אלו יכולים להוות הגנה מפני חיידקים מחוללי מחלות, לשמור על איזון מערכת העיכול לטובת החיידקים הטובים, לשפר את תנועתיות המערכת, לשפר ספיגה של חומרים חיוניים מהתזונה, להוריד את PH המעי על מנת לייצר תנאים שלא מתאימים לחיידקים גורמי מחלות ובכך לחזק את מערכת החיסון המקומית במעי ועוד השפעות רבות וטובות.
התזונה המערבית, הדלה בסיבים תזונתיים ועשירה במזון תעשייתי מעובד, גורמת להידלדלות אוכלוסיית החיידקים הטובה ועלולה להוביל לשיגשוג של חיידקים גורמי מחלות. כמובן שמתח נפשי, שימוש בתרופות, במיוחד באנטיביוטיקה, גורמים לשינוי אוכלוסיית החיידקים ולחוסר איזון במערכת העיכול. לשם כך פיתחו בתעשייה מוצרי פרוביוטיקה אשר מכילים חיידקים טובים מסוגים שונים ובכמויות שונות. קיימים בשוק סוגים רבים של מוצרי פרוביוטיקה, אז בבואכם לבחור את סוג הפרוביוטיקה יש לשים לב לכמות החיידקים בתכשיר, לסוגי הזנים, מטרת ומשך הטיפול. ניתן לצרוך את הפרוביוטיקה באבקה, טיפות ובקפסולות. ככל הנראה לקפסולות יתרונות רבים על צורות הצריכה האחרות בעיקר בזכות אורך חיי מדף ארוכים ויכולת שיחרור החיידקים במיקום המתאים במערכת העיכול.
מחקרים רבים שנעשו בתחום צריכת הפרוביוטיקה הראו יעילות במגוון תחומים כגון: מניעה וטיפול בשלשולים או עצירויות, תרומה למערכת החיסון, שיפור מצבם של תינוקות הסובלים מקוליק, מניעת דלקת נמקית של המעי הגס בפגים, שיפור במצבם של סובלים מתסמונת המעי הרגיז ומחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס, העלאת יעילות הטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי ועוד.
מהי תזונה פרה-ביוטית?
התזונה הפרה-ביוטית למעשה מסייעת ביצירת פרוביוטיקה. תזונה זו מכילה סיבים שגוף האדם אינו מסוגל לעכל, כאשר התועלת בכך היא סיוע בגידול פעילות החיידקים במעי. כלומר הסיבים הפרה-ביוטיים הינם התזונה של החיידקים הטובים אשר בעזרתה הם משגשגים. אפילו בחלב האם יש מזון לחיידקים: התינוק מקבל מאימו אוכל שהוא בעצמו אינו מעכל, אבל החיידקים שנמצאים במערכת העיכול שלו נהנים מכך. איפה ניתן לצרוך את הפרה-ביוטיקה בתזונה: בעיקר בסיבים של בצל, חיטה מלאה, בננה, שום, כרישה ומזון פונקציונלי שהוספו לו סיבים פרה ביוטיים באופן יזום.
איך פרוביוטיקה ותזונה פרה-ביוטית יכולה לעודד ירידה במשקל?
ממחקר מעניין שנעשה על עכברים שמנים ורזים שאכלו את אותו המזון ובאותן הכמויות, בודדו מכל קבוצה את חיידקי מערכת העיכול שלהם, לרזים נתנו את החיידקים של השמנים ולהפך וראו ממצאים מדהימים- העכברים הרזים שקיבלו את החיידקים מהעכברים השמנים העלו במשקל מהר ואילו אלה השמנים שקיבלו את החיידקים מהעכברים הרזים שמרו על המשקל ואפילו ירדו במשקל.
השונות באוכלוסיית החיידקים היא כל כך גדולה בין אדם לרעהו מה שמחזק את הצורך בשימוש בפרוביוטיקה ובתזונה פרה-ביוטית מותאמים אישית לכל אחד. בכל זאת הרי יש יותר ממאה טריליון חיידקים בגוף והמחקר בנושא הפרוביוטיקה עדיין בחיתוליו. אני מקווה שבשנים הקרובות יערכו מחקרים נוספים שימלאו אותנו בתקווה עבור מטופלים שההרזייה עבורם היא משימה יותר קשה מאחרים.
בכל מקרה אם סובלים מאחת התופעות הבאות: נפיחות, עצירות, שילשולים, מעי רגיז, גזים או כל חוסר איזון במערכת העיכול סביר להניח כי תוספת של פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה יכולה לתרום לכם. כמובן שחשוב להתייעץ עם דיאטנית קלינית לגבי סוג החיידקים וכמותם על מנת להתאים אותם למצבכם. אם בכל זאת אתם נמנים על אנשים שעושים את כל מה שצריך ועובדים לפי המלצות תזונתיות מותאמות באופן אישי ועדיין קצב הירידה שלכם איטי מידי יש לשקול יחד עם הדיאטנית המלווה שימוש בפרוביוטיקה ובפרה-ביוטיקה.