הרימון מלך השולחן – למה ?
הרימון הוא סמל בתרבויות רבות לברכה, שפע, פריון, יופי וחוכמה. אצלינו הרימון מסמל את ראש השנה והחגים.
איזה חומרים "סופר פודיים" יש בחלקיו השונים של הרימון?
הקליפה- עשירה ברכיבים בעלי פעילות אנטי אוקסידנטית כמו גם ויטמינים ומינרלים המפורטים בהמשך. מרבית תוספי התזונה שנמכרים מרימונים מיוצרים מקליפת הרימון העשירה בנוגדי חמצון ומינרלים. במידה ואתם סוחטים לעצמכם מיץ רימון ההמלצה להשתמש במסחטה המוחצת את כל הפרי כולל את קליפת הרימון ובכך החומרים הטובים המצויים בה עוברים אל המיץ.
גרעיני הרימון- הם זרעים עטופים בציפוי נוזלי אדמדם. הגרעינים או הזרעים של הרימון מכילים חלבונים, שומנים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים ופוליפנולים ופלבנואידים שהם נוגדי חמצון רבי עוצמה. שמן זרעי הרימון משמש בתעשיית הקוסמטיקה כמונע הזדקנות / "אנטיאייגינג" בזכות נוגדי החמצון ששומרים על מראה העור .
במעטפת האדומה האכילה המתוקה – יש סוכרים פשוטים מסוג גלוקוז ופרוקטוז, חומצה פולית, ציטרית (ויטמין C) ועוד. הצבע האדום עז מתקבל בזכות ריבוי של אנטוציאנינים – פיגמנטים נוגדי חמצון.
הרימון מכיל עושר של ויטמינים ומינראלים. ויטמינים– ויטמין C ,ויטמין K וחומצה פולית ומינראליים -אשלגן, זרחן, נחושת, סידן ומגנזיום. כמו כן, הרימון מכיל שלל של סיבים תזונתיים. על כן, יש המכנים אותו superfood או מזון מלכותי עשיר ומרוכז ברכיבי תזונה חיוניים ומצטיין מבין המזונות במניעה של מגוון תחלואות.
יתרונותיו הבריאותיים של הרימון – רפואה מימי קדם או רפואה מוכחת מתקדמת?
הרימון ידוע ומוכר ברפואה העממית כצמח בעל סגולות ריפוי רבות.
כיום ניתן לומר כי למיץ רימונים ולרימון עצמו השפעה מוכחת על:
מחלות לב וכלי דם – הפחתת לחץ דם (עיקר ההשפעה על לחץ הדם הסיסטולי), איזון כולסטרול LDL ו HDL, הפחתת סיכון לטרשת עורקים ושבץ, הגברת זרימת דם ללב ולעורק הראשי.
סרטן – נמצא שנוגדי החמצון מסייעים ומגינים מפני גורמי סרטן שונים סביבתיים כמו זיהום אוויר כימיקלים וחומרי הדברה. בנוסף, מעכבים גדילה של תאי סרטן בערמונית, בשד ובעור.
בריאות הפה – מסייע במניעה של דלקות חניכיים, מסייע במקרים של פצעים בפה, שומר ומגן על בריאות הפה.
סוכרת – לרימון פעילות נוגדת סכרת בזכות הרכיבים הפוליפנולים אשר מסייעים באיזון הסוכר וספיגתו במעי.
אנטי דלקתי – מפחית דלקות ,משפר את תפקוד מערכת חיסון ובכך מסייע בטיפול בדלקות מפרקים, דלקות חניכיים, כאבי גרון ועוד.
איכות הזרע – ישנם מחקרים בנושא שהראו ששתייה של מיץ רימונים העלתה את ריכוז הזרע ואת התנועתיות של הזרע. כמו כן נראה שיפר בזרימת הדם לאיבר המין הזכרי ושיפור בתפקוד המיני.
בזכות נוגדי החמצון העוצמתיים והרבים שנמצאים ברימון יש הפחתה\ירידה ברמת הנזק חימצוני לתאי הגוף. נוגדי החמצון שנמצאים ברימון הם: טנינים שאחראים על החמיצות והעפיצות, אנטוציאנינים שאחראים על מתן הצבע האדום ופלבנואידים המעכבים באופן משמעותי את החמצון של תאי דופן העורקים וLDL כולסטרול.
מי הם הנוגדי חימצון ומה הם נוגדים תוכלו לקרוא בהרחבה בכתבה נוספת באתר
אז מה וכמה מומלץ לצרוך מהרימון?
הרימון גדל בישראל וניתן להשיגו בחודשים אוגוסט עד דצמבר. אפשר לשמור בהקפאה את גרגירי ולהנות ממנו לאורך השנה. לאדם בריא, בלי מחלות רקע, מומלץ לאכול באופן יומיומי חצי כוס גרגרי רימון (מנת פרי אחת) או לשתות חצי כוס מיץ.
הרימון "מלא בבריאות", אולם כמו כל מזון אין להגזים בצריכתו וכדאי להשתמש בו בתבונה במסגרת תזונה מאוזנת ומגוונת.
אז לאיזה מאכלים ניתן להוסיף רימון?
לסלט חסה, בורגול או קינואה , סלט פירות או שייק , סלט חצילים, לעוף, לדגים ברכז רימונים ומאכלים עם בשר טחון, כמו כן ניתן כתחליף לצימוקים\ חמוציות \ אוכמניות \ תותים וכקישוט לקינוחים שונים- מלאבי, קינוחי גבינה וכו .
מקווה שהכתבה עשתה לכם חשק לצרוך ולהוסיף יותר רימון לתפריט היומי שלכם.
בריאות וחג שמח
מעין